Pohodový vodák na Divoké Orlici

Ve středu 12. června odpoledne vyrazila 8. B do Týniště nad Orlicí na tradiční vodácký kurz.

Po příjezdu do kempu se budoucí vodáci museli nejprve popasovat s konstrukční úlohou Jak se staví stan. Některé stavby vzdorovaly dlouho, nakonec se ale všichni zorientovali v prostoru a před západem slunce byly přístřešky na světě. Do večerky se osmáci seznamovali s okolím, vařili nebo dojídali poslední řízky od maminek.

První den bylo počasí, které do značné míry ovlivňuje vodáckou pohodu, spíše chladnější, na nějaké chytání bronzu to rozhodně nevypadalo. Posádky ale neodradilo a ve čtvrtek 13. 6. se kolem poledne odvážně vrhly do říčních vln - někdo v lodi, někdo mimo ni. A někomu křest v chladné vodě jednou nestačil, a tak si jej během plavby zopakoval hned několikrát. Časem se zákonitě dostavily hlad, únava a vyčerpání, ale díky vytrvalosti háčků a stále se zlepšujícím dovednostem zadáků se posádky v pořádku dostaly do tábora.

Po bleskové regeneraci, kterou jim všichni dospělí mohou jen tiše závidět, si osmáci před spaním ještě "střihli" fotbálek, vyzvali sousední vodáky na souboj v páce a chvíli poseděli u ohně.

Druhý den zahájil brzký budíček, protože bylo nutné stihnout objednaný spoj. Trasa byla sice kratší, ale o to náročnější, proto jsme od začátku nasadili ostré tempo. Řeka se vinula meandry s vysokými břehy, přičemž občas nebylo jasné, co je tok a co jen slepé rameno. Kousek před cílem nás čekal adrenalinový sjezd zbořeného jezu, který ovšem všichni bravurně zvládli, aniž by se namočili.

Do Krňovic, kde jsme vrátili půjčené vodácké vybavení, jsme dorazili ve zdraví a včas, takže jsme si ještě stihli dojít nakoupit či zahrát rychlou partii Bangu.

Ve vlaku všechny postupně dohnala únava z fyzicky náročného programu předešlých dnů a alespoň na pár minut jim klesla hlava, čehož využili stále čiperní pedagogové k fotodokumentaci - ukázky zde.

Za učitelský tým všechny účastníky chválím za to, jak zvládli novou výzvu, a za slušné chování a respektování nastavených pravidel. Užili jsme si to a rádi s vámi zase někdy vyrazíme! :)

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz