Ve středu 22. května se žáci naší 5. třídy dozvěděli více o nemoci diabetes 1. typu. Besedu vedla paní Radka Metelková. |Její dcera, žákyně této třídy, s touto nemocí  diabetem 1. typu již několik let žije.

Paní Metelková žákům poutavě popsala, co je to diabetes, jak se projevuje a jak se s ním dá žít. Vysvětlila, že u lidí s diabetem tohoto typu slinivka břišní neprodukuje dostatek inzulinu, hormonu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Ten se tam hromadí, což může mít vážné zdravotní následky. 

Aby se předešlo těmto komplikacím, je nutné diabetes 1. typu léčit inzulinem. Paní žákům ukázala, že se inzulín podává injekčně nebo pomocí inzulinové pumpy. Také jim vysvětlila, jak důležité je dodržovat předepsanou dietu a pravidelně se hýbat.

Aby žáci lépe pochopili, jak se onemocnění projevuje, pustila jim animovaný výukový film Medatron, který byl vytvořen ve spolupráci dětského diabetologa a filmového animátora. Film poutavým a zábavným způsobem ukazuje, co se děje v těle člověka s diabetem 1. typu a jak se s ním dá žít.

Beseda byla pro žáky velmi přínosná, pomohla jim pochopit toto onemocnění a naučila je, jak se k lidem s touto diagnózou chovat.

FOTO

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz