London: There and Back Again

Zdravíme domů zpoza Kanálu! Všichni jsme v pořádku a postupně si zvykáme na nové prostředí a lidi.

Od pondělka, kdy jsme dorazili do cíle, jsme zvládli pokořit Tower s jeho korunovačními klenoty, obhlédnout voskové dvojníky slavných osobností v muzeu Madame Tussauds, špacír po útesech Beachy Heads a návštěvu podmořského světa v Brightonu. Zatímco nad Londýnem ještě zářilo slunce, v úterý u moře už jsme se schovávali pod deštníky. Což je v pořádku, protože Anglie a déšť k sobě zkrátka patří.

Díky nabitému programu naše návštěva utíká rychlostí zájezdového autobusu, za jehož volantem se střídá neohrožený řidičský tandem Láďa & Horymír.

Středu jsme zahájili u královské rezidence ve Windsoru, odkud jsme se po procházce městem přesunuli do nedalekého Legolandu. V parku jsme nejen obdivovali miniatury staveb, jejichž předobraz jsme zahlédli v předchozích dnech, ale hlavně jsme vyzkoušeli nejrůznější více či méně adrenalinové atrakce. Vyřádili jsme se všichni, bez ohledu na věk.

Poslední den jsme se znovu ponořili do víru velkoměsta a prohlédli si ho ze země, z vody i ze vzduchu. Zašli jsme k observatoři v Greenwichi, z lodi jsme zahlédli ikonický Tower Bridge, místa, kde svého času poletoval Harry Potter, divadlo The Globe a okurkovitou The Gherkin. Na souši na nás pak čekaly Big Ben, budova Horse Guards a její červené a modré stráže na koních, Buckinghamský palác nebo třeba nenechavé veverky v St. James Park. Celé putování jsme zakončili půlhodinovým letem v kabince vyhlídkového kola London Eye vysoko nad hladinou Temže. Na závěr jsme se ještě spustili do londýnského podzemí a užili si čtvrteční odpolední špičku v nejstarším metru na světě.

Není snadné naše čtyři dny v Anglii shrnout do pár slov: byly střídavě slunečné i deštivé, náročné i pohodové, pro někoho byly krátké, někomu se možná táhly. Všechny jejich podoby nás ale obohatily a připomněly nám, že jsme součástí okolního světa, nikoli jeho středobodem.

Foto

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz