GULAG X-R

Pátek 19. 4. byl pro naši školu dnem plným projektů a akcí. Paní učitelka Šulcová se svou třídou 9.B pořádala Den Země pro okolní školy, paní učitelky na prvním stupni pečlivě připravovaly odpolední zápis pro budoucí prvňáčky.

Třída 9.A  jako první v našem regionu vyzkoušela program GULAG X-R. Tento technicky i finančně náročný workshop se mohl uskutečnit díky podpoře místní knihovny a MAS.

Na počátku jsme jen tušili, co můžeme očekávat a těšili se na to, že si vyzkoušíme brýle s 3D realitou. Čtyřhodinová dílna začala seznámením s pojmy a tématem. Dozvěděli jsme se vše o jejich vzniku, rozmístění hrůzném počtu i o podmínkách života v lágrech. Emotivní byl i medailonek Ireny Šilhavé,  ženy, která měla s GULAGEM vlastní zkušenost.

Ve druhé části programu se třída rozdělila do šesti skupin a každá z nich probádávala pomocí rozšířené reality jednu z oblastí života v lágru – jídelnu a vězeňskou stravu, podmínky života „kárů“ mimo práci, pracovní normy a podmínky vykonávání otrocké práce, marodku a „zdravotní péči“, pobyt na samotce nebo způsob vedení tábora z hlediska administrativy, velení a dozoru.

V badatelské části dětem pomohl i příběh z tábora za polárním kruhem, který prožili na vlastní kůži díky 3D realitě.

Nakonec skupiny své bádání uzavřely společným „kongresem“, kde jednotlivé skupiny prezentovaly výsledky svého „bádání“. Přesto, že program trval 4 vyučovací hodiny a únava byla znatelná, všechny skupiny dokázaly zhodnotit význam toho, proč je znalost o existenci trestaneckých táborů prospěšná i v současnosti.

Moc děkujeme za zorganizování dílny paní Podsedníčkové z SD Jilm a městské knihovny a za zprostředkování zážitku lektorům Andreji Novikovi a jeho kolegyni Viktorii.

Foto

 

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz