Na projektový den navázala 9. 6. 2023 večer Noc s Andersenem, která se stejně jako dopolední program nesla v komiksovém duchu. V 18 hodin vstoupilo branou do komiksového světa na sedm desítek jeho příznivců, mnozí z nich dokonce v maskách oblíbených hrdinů. O něco později vyrazili v šestičlenných týmech na misi na záchranu komiksových postav a příběhů, které se vinou nezájmu čtenářů pomalu rozplývají do nicoty. Zachránci plnili na dvanácti stanovištích úkoly, sbírali kreslené atributy hrdinů a po návratu na základnu vytvořili nejrůznějšími výtvarnými technikami originální komiksové okénko jako zprávu pro ty, co se akce nemohli zúčastnit.

Mapa je postupně zavedla k vynálezci Alvovi, kde jako roboti prošli podle instrukcí poslepu bludištěm, do hospody U Vočka, kam zavítala také rodina Simpsonových zastřílet si na plechovky, a ke Čtyřlístku na ochutnávku Fifinčiných dobrot. U Jokera s Batmanem skládali anglické vtipy, Cruella de Vil je potrápila hmatovými hádankami a Beruška s Ferdou Mravencem vyzkoušeli jejich zručnost při zatloukání hřebíků a přebírání semínek. Na stanovišti Pepka námořníka bylo třeba přemoci odpor ke špenátu, získat tajný kód a osvobodit jeho přítelkyni Olive Oyl z okovů. Spiderman si pro účastníky připravil prolézačku z pavoučí sítě a Wonder Woman náročnou opičí dráhu. Na návštěvě u Cat Women okusili šťastlivci Bertíkovy fazolky s příchutí narozeninového dortu a nešťastníci cukrátka s příchutí zvratků nebo vody na nádobí, u Asterixe si dopřáli zázračný elixír a partičku kroketu a Červenáček s Rychlonožkou protáhli jejich mozkové závity při luštění šifer a Kimově hře.

Účastníci se s úkoly popasovali úspěšně a výtvarná díla se vydařila, takže na závěrečné vernisáži právem obdrželi speciální odznak členů komiksového bratrstva. A komiksoví hrdinové mohli páteční akci uzavřít spokojeným konstatováním, že komiks stále žije! Důkaz najdete zde.

Celému týmu nadšenců a pomocníků z řad žáků, učitelů a rodičů, kteří ke zdaru akce nezištně přispěli skvělými nápady, osobní účastí nebo logistickou a morální podporou patří obrovský dík!

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz