MENU
MENU
S nečekaným počtem dvaceti zájemců o přírodní vědy jsme zahájili činnost kroužku v tomto školním roce. Po úvodní návštěvě akce KRNAP ve Vrchlabí jsme absolvovali první sérii pokusů a těšíme se na další, které brzy uskutečníme. Zatím jsme při pokusu pozorovali Faraonovi hady a zajímavé vlastnosti suspenze škrobu a vody.
FOTO
Hadi
Pomůcky:
- porcelánová miska
- nehořlavý materiál (písek a popel -katalyzátor)
- kávová lžička
- papír
- zápalky
- špejle
- cukr moučka (=sacharóza)
- jedlá soda (=hydrogenuhličitan sodný)
- ethanol (=líh)
Upozornění:
Ethanol (líh) je vysoce hořlavý. Nemanipuluj s otevřeným ohněm. Dostatečně větrej. Pozor! Při dolévání ethanolu hrozí nebezpečí popálení.Postup:
Do porcelánové misky nasyp nehořlavý sypký materiál (písek, popel z ohniště) a udělej v něm důlek. Na papíru promíchej cukr a jedlou sodu v objemovém poměru 9 : 1 (dávkuj po lžičkách). Směs vsypej do důlku. Nehořlavý materiál kolem směsi v misce rovnoměrně ovlhči 5 ml ethanolu a směs hořící špejlí zapal. Sleduj průběh reakce.Otázky:
Který prvek tvoří černou složku těla hada? Vysvětli, proč had roste.Vysvětlení:
Při hoření cukru vzniká uhlík tvořící tělo hada. Vznikajícím oxidem uhličitým tepelným rozkladem jedlé sody se uhlík nadouvá, proto had roste.Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288
Vytvořil Fosa.cz