S nečekaným počtem dvaceti zájemců o přírodní vědy jsme zahájili činnost kroužku v tomto školním roce. Po úvodní návštěvě akce KRNAP ve Vrchlabí jsme absolvovali první sérii pokusů a těšíme se na další, které brzy uskutečníme. Zatím jsme při pokusu pozorovali Faraonovi hady a zajímavé vlastnosti suspenze škrobu a vody.  FOTO

Hadi Pomůcky:
  • porcelánová miska
  • nehořlavý materiál (písek a popel -katalyzátor)
  • kávová lžička
  • papír
  • zápalky
  • špejle
  • cukr moučka (=sacharóza)
  • jedlá soda (=hydrogenuhličitan sodný)
  • ethanol (=líh)

Upozornění:

Ethanol (líh) je vysoce hořlavý. Nemanipuluj s otevřeným ohněm. Dostatečně větrej. Pozor! Při dolévání ethanolu hrozí nebezpečí popálení.

Postup:

Do porcelánové misky nasyp nehořlavý sypký materiál (písek, popel z ohniště) a udělej v něm důlek. Na papíru promíchej cukr a jedlou sodu v objemovém poměru 9 : 1 (dávkuj po lžičkách). Směs vsypej do důlku. Nehořlavý materiál kolem směsi v misce rovnoměrně ovlhči 5 ml ethanolu a směs hořící špejlí zapal. Sleduj průběh reakce.

Otázky:

Který prvek tvoří černou složku těla hada? Vysvětli, proč had roste.

Vysvětlení:

Při hoření cukru vzniká uhlík tvořící tělo hada. Vznikajícím oxidem uhličitým tepelným rozkladem jedlé sody se uhlík nadouvá, proto had roste.
 

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz