První červnový týden strávilo více než 30 žáků 8. a 9. ročníků ze ZŠ Jilemnice a ZŠ Harracha v holandském Borgeru. Jejich pobyt v zahraničí navázal na tradiční únorovou návštěvu studentů z ESDAL College v České republice.

Na české děti v Holandsku čekaly hostitelské rodiny a nabitý program. Od úterního rána do pátečního večera zvládly projít Amsterdam po povrchu i pod zemí a proti proudu času, vymotat se z bludiště polních cest a vodních kanálů v rekreačním centru Breeland, na kole prozkoumat tajuplný ostrov Schiermonnikoog a prožít sportovně-badatelský den v partnerské škole.

Vedle společných zážitků každý podnikl také řadu aktivit, které pro něj připravili jeho holandští hostitelé. Někdo zavítal do zábavního parku, někdo se na svět podíval ze hřbetu koně a někdo si šel zaplavat nebo zahrát bowling.

V průběhu týdne měly děti spoustu formálních a neformálních příležitostí procvičit si nejen angličtinu, ale formou krátkého kvízu také postřeh a znalosti ze zeměpisu a historie Nizozemí. V závěru pobytu byli úspěšní řešitelé odměněni drobnými dárky, které do soutěže věnovali rodiče účastníků zájezdu. Děkujeme!

Cílem každoroční výměny, kterou již 11. rokem organizuje tým učitelů z obou základních škol pod vedením p. uč. Aleny Osowské, ale není jen poznávání nových míst a použití cizího jazyka v praxi. Neméně důležitá je pro účastníky také zkušenost, že dokážou vystoupit ze své komfortní zóny, postarat se o sebe a překonat případné kulturní a názorové odlišnosti.

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz