Naše škola má novou knihovnu aneb zázraky se dějí!

Po mnoha letech, které jsem strávila jako učitelka na Základní škole Jilemnice, Komenského 288, mohu s radostí prohlásit, že zázraky se dějí!

V naší krásné historické budově máme na každém patře čtenářský koutek, skládající se ze  sympatické barevné a pohodlné pohovky a malé knihovničky. A místnost školní knihovny
je vybavena novými moderními i estetickými knižními regály, dvěma pohovkami a sedacími kostkami. Pro práci učitelů i žáků je prostor doplněn o nový počítačový a psací stůl.

Naše budova se tak díky těmto moderním prvkům rázem rozzářila a stejně tak zářily oči dětem, když se mohly o přestávce na nový „gaučík“ na chodbě posadit. To všechno by však nevzniklo bez přičinění a více než ročního úsilí našeho pana ředitele, který celý projekt naplánoval, sehnal potřebné finanční prostředky a zrealizoval nákup nového nábytku
pro naše děti.

Ve středu 30. listopadu 2022 začala akce „kulový blesk“. Žáci z šestých tříd pomohli vystěhovat všechny knihy ze starých knihovních regálů na půdu školy. Chlapci z devátých tříd pomohli vynést stoly a židle na chodbu  a odpoledne stěhovali osmáci starý nábytek z knihovny dolů do přízemí. Taková hodina pracovních činností s panem učitelem Tryznou se jim velice líbila.

Přes víkend malíři místnost naší knihovny, po mnoho let netknutou, krásně vymalovali. Začátkem nového týdne již žáci dalších tříd snesli knihy z půdy dolů na chodbu, blíže
ke knihovně. Po montáži nových knižních regálů nastoupily obětavé paní učitelky, které knihy třídily a rovnaly do nových voňavých polic. Velký kus práce odvedl také náš pan školník, který připevnil na okna nové látkové žaluzie a řídil veškeré technické práce. Každý, kdo mohl, přiložil ruku k dílu, a tak se v pondělí dalšího týdne mohla nová krásná knihovna otevřít dychtivým čtenářům!

Je to veliká radost pro mne jako správce knihovny i pro všechny ostatní, kteří knihovnu využívají jako učebnu, protože máme konečně krásnější a modernější čtenářské prostředí. Také čtenářské koutky na chodbách vítají všichni, kteří si chtějí jen chvilku posedět a popovídat s kamarády. A když si k tomu otevřou knížku a čtou si ji pak ještě i doma, tak je to přesně to, oč nám šlo. Ukázat dětem, že škola může být příjemné místo a že báječný svět knih je přístupný každému.

Jaroslava Košťálová, učitelka ČJ a správce knihovny

Za vedení školy si dovoluji poděkovat hlavní realizátorce i iniciátorce celé proměny paní učitelce Košťálové. Také bych rád všechny informoval, že financování modernizace knihovny bylo hlavně možné jenom díky projektu, který vyhlásila MAS Jilemnice a finanční prostředky poskytl SZIF. Za velikou pomoc s administrací žádosti patří veliké poděkování pracovnici MAS paní Vanclové.

Václav Korbelář, ředitel školy

Několik fotografií z průběhu stěhování, srovnání stavu staré a nové knihovny a čtenářských koutů na chodbách školy je ZDE

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz