Po vynucené dvouleté pauze jsme si v pátek 6. května 2022 opět užili literárně-dramaticko-výtvarný projektový den, během kterého starší žáci provádějí mladší spolužáky vybraným knižním příběhem nebo tématem. Letos padla volba na Hobita (6. + 7. třídy) a Pána prstenu (8. + 9. třídy) od Johna Ronalda Reuela Tolkiena, od jehož narození v lednu uplynulo 130 let.

Každá třída na 2. stupni si vylosovala jednu z tajemných obálek, v níž našla konkrétní zadání projektu a ukázku z knihy. Hobit obsahoval části Neočekávaný dýchánek (7. B), Roklinka (6. B), Mlžné hory (7. A) a Osamělá hora (6. A), Pán prstenu byl rozdělen na zastavení Morie (8. B), Roklinka (9. A), Rozbití společenstva (9. B) a Mordor (8. A).

Fanoušci tolkienovské fantasy zajásali a bezodkladně se vrhli do příprav, vyznavači jiných "kultů" se po chvíli pochopitelného váhání nechali strhnout jejich nadšením a také se pustili do práce. Času na přípravu bylo relativně málo, a tak se hobiti, elfové, trpaslíci a skřeti vetřeli nejen do výuky češtiny, občanky a výtvarné, pracovní a hudební výchovy, ale odpoledne a večer také do mnohé domácnosti. Všechny originální nápady a zpracování se na stránky školy nevejdou, ale alespoň pár příkladů za všechny: ve škole děti jen s nepatrnou asistencí učitelů vyráběly masky, malovaly kulisy, nacvičovaly divadelní kusy, vyráběly šifry, skládačky a rébusy a vymýšlely pohoštění.

V pátek se úderem deváté hodiny ranní otevřely brány hlavní budovy žákům 1.-4. tříd. Ti pak ve věkově různorodých skupinkách putovali od stanoviště ke stanovišti Krajem a Středozemí, kde se jim věnovaly postavy, které mohly dosud potkat jen ve filmu. V rámci hobitího okruhu děti postupně ochutnaly hobití stravu i elfí chléb lembas, zastřílely si z elfích luků, potrápily mozkové závity nad Glumovými hádankami, vyzkoušely překážkovou dráhu ve skřetím podzemí a přebírání drahých kamenů a také třeba útěk před hladovými vrky.

Stanoviště Pána prstenu žákům nabídla mj. malování na obličej po vzoru Sarumanových skřetů, poznávačku rostlin pod patronátem elfů a entů, skládání zlomeného meče, karetní hru se skřety či hod na cíl do vulkánu Ohnivé hory.

Po dvouhodinovém "maratonu", po krátké reflexi a po důkladném úklidu se všichni odebrali ze světa fantazie domů. Kdo ví, třeba se některým z nich dostal Tolkien pod kůži trochu hlouběji a stráví s jeho hrdiny další příjemné chvíle.

Fotky ze Dne s Tolkienem zde

P. S. Žákovské reflexe budou záhy následovat :)

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz