Dne 22. 4. 2022 se žáci z 5. třídy zúčastnili místního ekologického programu Den Země 2022. Děti poznávaly okolí Jilemnice a zároveň na ně čekalo mnoho zajímavých aktivit spojených s naší planetou. Následně se pustily do plnění úkolu na téma UPCYKLACE, který jsme obdrželi ve výherním dopise na konci akce za vyluštění tajenky.

Jak funguje upyklace? Tento výraz byl použit již v roce 1994 v teoretickém textu, který poukázal na to, že je třeba upřednostnit takovou recyklaci, která ještě zvýší kvalitu výrobku. Starým věcem, které by se jinak vyhodily jako odpad, se vdechne nový život a dále slouží – jen už k jinému účelu.

Náš projekt – doma jsme našli bavlněné prostěradlo a ve škole si potom každý žák sám na šicím stroji ušil pytlík na pečivo a zeleninu. Zároveň jsme vybrousili prkénka na pečivo nebo zeleninu, to byl dárek ke Dni otců.

Organizaci MAS „Přiďte pobejt!“ jsme poslali fotografie výrobků a naše nápady byly vybrány a oceněny. Tým pracovnic MAS nás posléze navštívil ve třídě, žákům osobně poděkoval a předal odměny. Obdrželi jsme diplom za skvělé nápady na upcyklacim. Každý žák dostal stahovací batoh, tužku, blok a také poukaz na zmrzlinu. Dárky velice potěšily žáky i paní učitelku.

Největším přínosem však bylo, že si žáci mohli na vlastní kůži vyzkoušet, že není vždy potřeba kupovat věci nové, ale stačí mít jen dobrý nápad, aby byly výrobky smysluplně využity a mohly potěšit i další lidi.

Možná i vás napadlo při čtení tohoto článku, že byste se mohli zapojit do UPCYKLACE. Najděte doma věc, kterou již nepoužíváte a vymyslete, na co ji přetvoříte.

Země je náš domov, jiný nemáme. Měli bychom o naši Zemi pečovat a chránit ji. Zapojte se do výzvy a pošetřete naši přírodu.

FOTO

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz