Po červnovém vysvědčení se vrata mnoha škol na dva letní měsíce uzavřou. Školy oněmí, po chodbách se nerozléhají dětské hlasy ani ozvěna dětských nohou. Budovy jsou nezvykle tiché. Neplatí to ale všude.

ZŠ Komenského měla dveře pro děti otevřené i o prázdninách. Během těch letošních škola poskytovala zázemí nejen tradičnímu sportovně zaměřenému TRYKO táboru, ale nově zde proběhl i sportovní, anglický a výtvarný příměstský kemp. Tyto kempy byly organizované ve spolupráci s jilemnickou Místní akční skupinou (MAS „Přijďte pobejt!“).

Program kempů byl pestrý. Ten anglický začínal každý den příjemně - pomerančovým nebo citronovým džusem. Děti měly dny inspirované zvířátky a dinosaury, hrály smyslové hry, úspěšně zvládly netradiční olympiádu, orientační běh parkem i stopovanou se závěrečným táborákem, na kterém opékaly kromě buřtů i sladké marshmallows. Netradičním a hravým způsobem se tak zdokonalovaly v anglickém jazyce, učily se spolupracovat a komunikovat.

Při dvou sportovních kempech zaměřených na rozvoj všeobecných sportovních dovedností si všichni účastníci zkoušeli různé sportovní disciplíny, absolvovali i výlety a koupání po okolí Jilemnice. Děti, které po dlouhém „koronavirovém“ odloučení, kdy se nemohly setkávat a společně sportovat, se učily znovu spolupracovat a při všech činnostech si připomínat radost, krásu a důležitost pohybu.

Již několikátým rokem organizovaný příměstský TRYKO tábor má také zázemí pro děti ve školní budově. V průběhu tří týdnů se v něm vystřídalo hodně dětí nejen z Jilemnice a blízkého okolí, ale třeba i z Prahy. Děti se na tomto táboře naučí překonávat své vlastní limity v mnoha oblastech, vyzkouší si základy horolezectví nejen na horolezecké stěně, ale i na přírodní skále, naučí se rozdělávat oheň a připravit si vlastní oběd a lahodný čaj z přírodnin. Projdou si nejhezčí místa po krkonošských hřebenech, vyzkouší si základy jízdy na kánoi na martinickém rybníku, jízdy na kolečkových bruslích i střelbu ze vzduchovky ve sportovním areálu Hraběnka. Vše vrcholí dobrodružným putováním korytem řeky Jizerky z Hrabačova až na soutok s Jizerou. To vše za každého počasí. Podle toho, že mnohé děti navštěvují tento kemp již poněkolikáté a přicházejí i jejich sourozenci je zřejmé, že je tyto netradiční činnosti baví a naplňují.

Na rozdíl od těchto kempů, potom děti na výtvarném kempu rozvíjely více svou vlastní fantazii a kreativitu. Vznikaly portréty i iniciály z přírodnin, vyzkoušely výrobu škrobového papíru, kašírování, tisk na látku, práci s vlnou i populární malování kamínků. Výtvarný kemp zakončil přípitek šampaňským a vernisáž v prostoru vstupní haly školní budovy s  velkou účastí rodičů a sourozenců.

Velké poděkování patří všem vedoucím, kteří letošní „kempy“ připravovali. Byli to nejen učitelé ZŠ Komenského, ale i studentky a studenti pedagogické fakulty, ale i další odborní externisté z řady jilemnických horolezců.

Zájem o prázdninové příměstské kempy byl mezi dětmi a rodiči velký a ohlasy příznivé. Možná se právě teď zrodila v Jilemnici nová tradice. A hlavně jsme rádi, že školní budova a přilehlé prostory ani v létě nezahálí a že se i zde najde celá řada zapálených lidí, kteří mají i v létě chuť a síly se věnovat dětem.

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz