Ve druhém pololetí loňského roku se skupina pro čtenářskou gramotnost pracující v rámci MAP rozhodla podpořit žáky základních škol ve čtenářství.
V období, kdy byly školy i knihovny zavřené a děti izolované ve svých pokojíčcích, jsme chtěli ukázat, že knihy jsou dobří kamarádi a dokáží pobavit, potěšit, roztesknit i poučit.
Jak ale přimět děti, aby četly? Jak jim doporučit četbu, která by je bavila? Kdo by měl dětem knihu doporučit, aby je titul zaujal?
Zkusili jsme cestu doporučování knížek dětmi dětem. Vymysleli jsme strukturu prezentace nebo obsah "propagačního" videa přiměřeně věku účastníků (počítalo se s účastí 1. i 2. stupně). Díky MAP jsme mohli slíbit drobnost každému účastníku projektu. Děti ukládaly zcela samostatně své prezentace nebo videa na úložiště MAP. Mimořádně podařené doporučující prezentace pak měly šanci získat finanční příspěvek na knihy do školní knihovny a budou umístěny na čtenářský kanál vytvořený na YouTube.
I přes krátké trvání bylo první kolo Vývzvy úspěšné. Zúčastnilo se jí přes padesát žáků škol z Jilemnice a okolí. Ukázala, že žáci napříč všemi ročníky ZŠ čtou rozličné a zajímavé knihy a rádi se o svůj zážitek podělí s vrstevníky.
Máme velikou radost, že více než polovinu účastníků Výzvy tvořili žáci naší školy. Dokázali, že jsou vnímaví čtenáři, šikovní grafici, dobří scénáristé i režiséři drobných videí a nápadití propagátoři knih. Navíc se svou četbou snaží pomoci i školní knihovně. A to nás těší!

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz