Při letošním projektovém dni na oslavu Evropského dne jazyků jsme se 4.-9. třídami zavítali do čtyř období naší historie. V pracovních skupinách se sešli žáci z 4. a 5. tříd, 6. a 7. ročníků resp. 8. a 9. tříd a během pátečního dopoledne se hravou formou seznámili s dobovým jazykem a dějinami.

Šesťáky a sedmáky stroj času zanesl nejprve do doby první republiky: komu nebylo šoufl, zahrál si na antuce fotbal, aniž by sudí jedinkrát odpískal ofsajd. Za svoji snahu by si všichni určitě zasloužili štrúdl, ale nakonec se šábli jen o preclíky

V období Protektorátu cestovatelé časem nejprve pátrali po českých městech ukrytých pod německými „pseudonymy“, pak si připomněli okupaci, kolaborantytransporty a odboj, a nakonec nahlédli do osudů židovských a nežidovských obyvatel Böhmen und Mähren. 

Normalizace žákům předložila rébusy v podobě dobových zkratek a výrazů, a tak se na chvíli vrátila ČSSR SNB a SSMembéčkymáničkami a vekslákyZajímavé srovnání nabídl také text skautského a pionýrského slibu. 

Na stanovišti věnovanému současnosti žáci snadno odhalili, že si slova půjčujeme hlavně z angličtiny. A vlastně se tu role trochu obrátily – ukázalo se, že dospělí se v současných zkratkách a anglicismech vyznají možná méně než děti. Ale není to nakonec coolLOL 

Letošní projektový den ozvláštnila také návštěva ze zahraničí. Šestice dívek z polského partnerského města se statečně zapojila do projektu a díky podobnosti našich jazyků a dobré znalosti angličtiny úspěšně plnila stejné úkoly jako ostatní.

Na závěr děkujeme všem učitelům za skvěle připravený a provedený program a žákům za dobře odvedenou práci. Poděkování patří také skupině chlapců a dívek z 9. třídy, kteří v dobových kostýmech vydatně pomáhali na stanovištích.

Copyright © 2022 ZŠ škola Jilemníce, Komenského 288

Vytvořil Fosa.cz